Existují vinařství, která vyrábějí skvělá vína. A pak jsou tu taková, která k tomu přidají příběh a kapku tajemství. Mezi ně patří kalifornské 689 Cellars — místo, kde se setkává čínská numerologie se svěžím duchem moderního vinařství. Tato vína nejsou jen nápojem, ale také zážitkem. Objevte s námi svět 689 Cellars a jejich výjimečných vín, která si vás získají chutí i příběhem.
Vinařství 689 Cellars bylo založeno v roce 2008 přáteli Curtisem McBridem a Kentem Rasmussenem. Oba měli bohaté zkušenosti z oboru — Curt strávil mnoho let prodejem a marketingem vín po celém světě, Kent se jako vinař věnoval výrobě výjimečných kalifornských vín. Při společných cestách do Asie se rozhodli spojit síly a vytvořit značku, která bude odrážet jejich vášeň ke skvělému vínu. Čínská numerologie, symbolika a význam oba dva naprosto nadchla, a proto se nadšení pro čínskou numerologii projevilo i v názvu jejich vinařství.
V čínské kultuře jsou čísla 6, 8 a 9 považována za šťastná. Číslo 6 zní v čínštině stejně jako slovo "proudění" a symbolizuje hladký průběh života i obchodních dohod. Číslo 8 je v Číně považováno za nejšťastnější — je spojováno s bohatstvím, prosperitou a úspěchem. Není výjimkou, že si lidé v Asii volí osmičku do poznávacích značek, vybírají si byty v 8. patře nebo domy s číslem popisným obsahujícím osničku. Číslo 9 pak představuje dlouhověkost, úplnost a stálost. Curt a Kent tato čísla spojili a vložili jejich pozitivní energii do názvu svého vinařství. 689 Cellars se tak stalo poctou asijské symbolice a ztělesněním ideálů a vizí, s nimiž značka vznikla.
Pod hlavičkou 689 Cellars vznikají i další vína jako Submission, Killer Drop, Ramsay, Devil’s Candy, Master & Servant, The Hype a Lucky Draw. Některé z nich zaujmou nejen kvalitou, ale také originálními a provokativními etiketami. Vinařství získalo ocenění Certified California Sustainable Winery, které potvrzuje, že vinařství nebo vinice přijaly a zavedly přísné standardy udržitelného pěstování vína a zavázaly se k neustálému zlepšování v oblasti ochrany životního prostředí.
689 Cellars nabízí skvělá červená a bílá cuvée. Směsi vybraných hroznů z oblíbených kalifornských odrůd přinášejí originální chuťové zážitky. Například Red Blend v sobě kombinuje Zinfandel, Cabernet Sauvignon, Merlot a Syrah. Směs zraje 12 měsíců v nových francouzských dubových sudech. Výsledkem je víno s bohatou vůní zralých lesních plodů s dřevitými tóny dubu, koření a lékořice. Závěr je krásně vyvážený s jemnou tříslovinou.
Naopak White Blend je svěží a lehké bílé víno. Vzniká spojením odrůd Chardonnay a Sauvignon Blanc. Ve vůni najdete květinové tóny jasmínu, bílých broskví, citronové trávy a jablek. Chuť je jemně ovocná, bohatá a přechází do dlouhého závěru.
Submission je rodinné vinařství, které pravidelně získává vysoká hodnocení od předních vinařských magazínů jako Wine Enthusiast či The Tasting Panel Magazine. Skvělý Cabernet Sauvignon, doplněný o Merlot a Petit Verdot, obsahuje hrozny z oblastí Sonoma, Napa, Lodi a Mendocino. Víno střední až plné chuti zaujme svěžestí, sametovou strukturou a jemným, závěrem.
S přicházejícím létem máte ideální příležitost vyzkoušet Rosé. Směs odrůd Grenache, Syrah a Mourvèdre nabízí osvěžující chuť. Víno voní po bílých broskvích, jahodách, třešních a mandarinkách. V chuti dominují tóny červeného ovoce, pomerančových citrusů a medu, které přecházejí do dlouhého závěru s jemnými minerálními tóny.
Pravý opak elegance přináší Devil’s Candy. Etiketa i název láhve provokují a lákají na víno, které je „ďábelsky lahodné“. Směs Zinfandelu, Cabernet Sauvignonu, Petite Sirahu a Charbona je odvážná, komplexní a výrazná.
Dalším moderním vínem je The Killer Drop Red. Název znamená „vražedná kapka“ a etiketa symbolizuje život na hraně. Víno vzniká z hroznů z pěstitelských oblastí Napa Valley, Mendocino, Sonoma, Sierra Foothills a Lodi. Směs Grenache, Syrahu a Petite Sirahu nabízí vůni bobulového a peckovitého ovoce v čokoládě, sušených bylin, koření. Chuť je středně plná, svěží a hedvábná, s nádechem kouřovosti. Vyvážené třísloviny vedou k dlouhému, hladkému závěru.
V 689 Cellars říkají, že Cabernet Sauvignon The Hype vám vyrazí dech — a 91 bodů od The Tasting Panel Magazine tomu dává za pravdu i navzdory velmi příznivé ceně. Víno vzniká z hroznů z nejlepších kalifornských oblastí Sonoma, Lodi a Paso Robles. Vůně borůvek v čokoládě, černých třešní a fialek s nádechem kořeněného dubu předznamenává plnou, šťavnatou chuť tmavého ovoce. Sametová tříslovina a exotický, kořeněný závěr podtrhují jeho výjimečnost.
Na závěr si představme Cabernet Sauvignon Master & Servant. Ve sklenici se rozvoní živá vůně černých třešní, švestek a borůvek, doplněná tóny cassis a čokolády. V chuti dominují ostružiny a exotické koření. Sametové třísloviny podtrhují svěží tmavé ovoce a závěr je dlouhý a bohatý.
Pojďte se s námi podívat do světa 689 Cellars, kde se snoubí starobylé učení čínské numerologie s tradicí vinařství a moderními postupy. 689 Cellars je úspěšné vinařství, kterému sázka na šťastná čísla rozhodně vyšla. A vy si tato skvělá vína můžete díky nám vychutnat i u vás doma.
1.6.2025