Vstupujete na webové stránky, které jsou určené osobám starším 18-ti let.
Kliknutním na příslušné tlačítko buď potvrďte svůj věk nebo opusťte webové stránky.
Jsem starší 18-ti let
Celková cena 0 Kč
Přejít do košíku

1976

     

 
 
Jacopo Prisco, CNN • 10.Května 2021

 

Hodnocení v Paříži: Degustace, která navždy změnila svět vína.

 

(CNN) — Před 45 lety se při slepé degustaci v pařížském hotelu sešly ti nejvýznamnější francouzští odborníci na víno.
 
Francouzská vína se povyšovala nad Kalifornií. V té době to ani nevypadalo jako spravedlivá soutěž - Francie vyráběla nejlepší vína světa a údolí Napa ještě nebylo ani na mapě - výsledek se zdál být zřejmý.
Místo toho se ale odehrálo největší překvapení v historii vína. Kalifornie u poroty zabodovala a zvítězila jak v červené, tak i bílé kategorii a porazila tak legendární chateaux z Bordeaux a Burgundska.
 
Jediný přítomný novinář, George M. Taber z časopisu Time, později ve svém článku napsal, že „došlo k nemyslitelnému“, a v narážce na řeckou mytologii nazval tuto událost jako „The Judgment of Paris“. Tento pojem bude navždy známý.
„Karty se zamíchaly“ říká Mark Andrew, odborník na víno a spoluzakladatel časopisu Noble Rot, „kalifornské víno katapultovalo na vrchol konverzace o vynikajícím víně.“ Byl to zlomový okamžik.
 
 
UK wine expert Steven Spurrier, right, came up with idea for a blind tasting contest.
S nápadem slepé degustace přišel britský expert na víno Steven Spurrier (vpravo). 
Za tímto bláznivým nápadem stál britský obchodník s vínem Steven Spurrier, který v březnu 2021 zemřel ve věku 79 let. „Byla to legenda,“ říká Andrew, který Spurriera znal 15 let. „Byl to člověk s otevřenou myslí, který měl neuvěřitelné znalosti o víně na základě jeho kvality a vnitřní hodnoty, né jen jeho reputace.“
Na začátku 70. let vlastnil Spurrier v Paříži vinotéku a hned vedle ní i vinařskou školu s názvem L'Academie du Vin.  Stály na pravém břehu řeky Seiny, kde sídlila většina zahraničních bank a firem. I proto se oba podniky zaměřovali především na cizince, kteří nemluvili francouzky. 
 

 
Spurrier rád předváděl vína z jiných zemí - tak trochu jako akt vzpoury v Paříži - degustaci chtěl pojmout jako způsob propagace svého podnikání.
 
Americká spolupracovnice Spurriera, Patricia Gastaud-Gallagher navštívila Kalifornii v roce 1975 a byla ohromena rostoucí kvalitou místních vinařství a jejich nabídkou. Navrhovala, aby se ochutnávka konala ku příležitosti dvoustého výročí amerického boje za nezávislost v roce 1776. Rovněž vyzvala Spurriera, aby sám navštívil Kalifornii a vybral si několik vhodných kandidátů.
 
A tak počátkem května 1976 Spurrier a jeho manželka Bella vyrazili do San Franciska na obhlídku vinařství. Rezidentka Napa Valley a znalec vína Joanne DePuy, provedla manželé Spurrierovy okolím a seznámila je s místními vinaři. „Steven chtěl jít do menších butikových vinařství,“ řekla CNN. „Měl velmi dobré chuťové buňky a koupil vína, která mu chutnala, za plnou cenu.“

 

Láhve v letadle

The American wines were brought across with a group of 30 Californian winemakers.
Vína byla přivezena do Evropy díky 30ti kalifornským vinařům. 

DePuy hrála při přípravě degustace rozhodující roli. Spurrier si uvědomil, že převést v letadle dvě desítky lahví vína by bylo obtížné a hrozilo, že budou zadrženy na celnici. Proto raději požádal DePuy, aby převezla víno do Paříže ona, protože měla v polovině května prohlídku francouzských vinic, kam s ní cestovalo i 30 kalifornských vinařů. Láhve mohli přepravovat jako osobní příspěvek.

 
„Jedna láhev se rozbila,“ vzpomíná. „Steven přijel, aby se se mnou setkal ve svém obvyklém bílém obleku. Byli jsme tam a čekali na svá zavazadla a na vína. Cítila jsem to dřív, než jsem to viděla - jedno ze zavazadel mělo na vnější straně červenou barvu a já jsem řekla:“ Ach, můj. ' Ale Steven byl velmi laskavý. Řekl: "To je v pořádku, žádný problém." Z každého vína měl alespoň dvě lahve. “
 
Ochutnávka, která se připravuje šest měsíců, byla naplánována na 24. května 1976 v hotelu Intercontinental nedaleko Spurrierové vinotéky a školy. Mezi devíti francouzskými soudci byla Odette Khan, redaktorka prestižního časopisu o víně, a Aubert de Villaine, ředitel Domaine de la Romanée-Conti, burgundského panství, které vyrábí jedny z nejlepších a nejdražších vín na světě.
 

 
Spurrier neměl v úmyslu vyvolat rozruch nebo jakkoliv ponížit francouzské soudce. Chtěl jen vytvořit uznání pro kalifornská vína a zajistit propagaci své školy. Přišel na způsob, jak to udělat zajímavější: vybral čtyři nejlepší bílá vína z Burgundska a čtyři nejlepší červené bordeaux směsi ze svého sklepa, a postavil je proti americkým vínům, se zakrytými etiketami.
 
„Až na poslední chvíli se Steven rozhodl změnit běžnou degustaci na slepou. V té době to byl velmi inovativní způsob srovnávání kontrastu vín,“ říká Andrew.
 
Z francouzských vín Spurrier vybral Batard-Montrachet, Chateau Mouton-Rothschild a Chateau Haut-Brion - elita dobrého vína. Z Kalifornie, celkem 12 vín, zahrnovaly jména jako Ridge Vineyards, Abbey Freemark, Spring Mountain, Stag's Leap Wine Cellars a Chateau Montelena - to vše bylo v Evropě velmi neznámé.
 

 
Novinář George M. Taber dostal lístek s názvy podávaných vín, takže přesně věděl, co porota ochutnává. Brzy si uvědomil, že se tato akce stává zajímavá, když jeden z porotců ochutnal bílé víno a prohlásil: „To je určitě Kalifornie. Bez vůně. “když ochutnával Batard-Montrachet, burgundské Chardonnay, které je často kategorizováno jako jedno z nejlepších bílých vín na světě.
 

Nemyslitelné se stalo skutečností. 

Když Spurrier sčítal skóre, ukázalo se, že v kategorii bílého vína dominovala Kalifornie. Vítězem bylo Chardonnay ze Chateau Montelena z roku 1973 a v první pětce tři americká vína. V červené kategorii vyšel nejlépe1973 Cabernet Sauvignon ze Stag's Leap Wine Cellars, který těsně vytlačil Chateau Mouton-Rothschild z Bordeaux z roku 1970.
 
Byl to výsledek David versus Goliáš, přičemž vína, která byla mnohem levnější a mladší, se nečekaně dostávala výš. Chateau Montelena se v té době prodávalo za přibližně 6,50 $ za láhev, což je malý zlomek ceny jeho francouzských soupeřů; Stag's Leap byl založen o pouhých šest let dříve, v roce 1970, zatímco vinařství v Chateau Mouton-Rothschild zde bylo již tři století. Oba vítězové pocházeli z údolí Napa, které se stalo jednou z předních vinařských oblastí na světě.
 
Francouzští porotci nebyli výsledky nijak ohromeni. Odette Khan podle Tabera neúspěšně požadovala zpět svůj bodovací lístek, aby svět nevěděl, jak hodnotila vína, zatímco Aubert de Villaine událost později popsal jako „kopnutí do pozadí francouzského vína“.

 

 
 
 

AVA

 

Označení původu vína tzv. zeměpisný rodokmen je běžně používán v každé zemi vyrábějící víno. Tento sytém nám pomáhá v orientaci obrovského množství vín na trhu a zaručuje také určitou kvalitu i zákonitosti té dané země odkud víno pochází. Z několika málo informací na etiketě dokážeme vyčíst v jaké zemi, vinařském regionu, popř. viniční tratě byla odrůda vypěstovaná. Tak jako známe označení původu hroznů v Itálii (DOC, DOCG, IGT) nebo ve Francii (IGP, AOP a Grand Cru), tak i Spojené státy používají AVA American Viticultural Areas. Je-li víno označeno názvem AVA, vyžadují federální předpisy, aby 85% a více vína pocházelo z hroznů vypěstovaných v rámci hranic této AVA a aby bylo víno zcela dokončeno ve státě ve kterém se AVA nachází. Některé státy mají přísnější normy pro používání názvu označení AVA na etiketách vín.

 

 

PROČ JE KALIFORNIE JEDINEČNÝM MÍSTEM PRO PĚSTOVÁNÍ VÍNA?

To, co pomáhá kalifornským vinařům k výrobě unikátních vín je bezesporu diverzita podnebí, půd a nadmořská výška. Díky tomu můžeme najít v jednom regionu jak vína lehká, s přísnou kyselinou a minerálními tóny tak i nazrálá, koncentrovaná vína s vyšším alkoholem.

Kalifornské 1300 kilometrů dlouhé, členité pobřeží vystavuje nedaleké vinice přírodní „klimatizaci“ v podobě mlhy a vánku, což vytváří výjimečné podnebí pro Chardonnay, Pinot Noir a další chladné odrůdy. Teplejší vnitřní údolí získávají stejný chladicí účinek díky řekám, jezerům a deltám. Mezitím vinice vysázené podél svahů získávají kombinaci ochlazujícího vzduchu a teplých slunečních paprsků, které Cabernet Sauvignon a Merlot zbožňují.

Půdy jsou v Kalifornii také velmi rozmanité. Písek, jíl, hlína, žula, sopečný popel, mořská půda, říční štěrk - každá z nich přispívá svou vlastní výraznou mineralitou. 

Nadmořská výška hraje zásadní roli v teplotních rozdílech mezi dnem a nocí, což napomáhá hroznům přijímat přímější a koncentrovanější sluneční světlo a nutí ovoce k vytvoření silnější slupky. To vede k vyšší koncentraci barev a silnější třísloviny. Chladnější noci zase umožňují, aby si hrozny uchovávaly svou kyselost, což vede k elegantnějším a stáří hodným vínům.

 

 

Kalifornie je rozdělena do 6 hlavních vinařských oblastí z níž každá z nich má množství podoblastí - AVA

  • NORTH COAST - SEVERNÍ POBŘEŽÍ     
  • CENTRAL COAST - CENTRÁLNÍ POBŘEŽÍ 
  • SIERRA FOOTHILLS 
  • INLAND VALLEYS - VNITROZEMSKÁ ÚDOLÍ
  • SOUTHERN CALIFORNIA - JIŽNÍ KALIFORNIE
  • FAR NORTH CALIFORNIA - DALEKÁ SEVERNÍ KALIFORNIE

 

  

NORTH COAST


Mendocino County

 

 

- Nejseverněji položená oblast na pobřeží North Coast. Podnebí je zde chladné s početnými mlhami, které se zde drží také díky dominantním sekvojovým lesům.

- Nejvíce se zde daří odrůdám Pinot NoirChardonnay a Cabernet Sauvignon. Kvůli různorodé geografii a podnebí zde však rostou i desítky dalších odrůd jako je Sauvignon Blanc, Syrah a Colombard, také se zde vyrábí vína v alsaském stylu jako Gewürztraminer, Riesling a Pinot Gris. Najdeme zde i nejlepší kvalitu Kalifornských šumivých vín.

- Nejznámější AVA: Anderson Valley a Mendocino 


Lake County 

 

- Leží východně od Mendocina a je pojmenována pro největší vnitrozemskou vodní plochu ve státě Kalifornie, její drsná vulkanická topografie obklopuje vinice, které jsou nejčastěji vysázeny na svazích kopců. Velké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí jsou zde zásadní pro pomalejší dobu zrání hroznů a následný odrůdový charakter vín.

-  Tato oblast má pověst jasných, koncentrovaných červených vín z odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah a Zinfandel a čerstvých aromatických bílých vín z Sauvignon Blanc

- Nejznámější AVA: Clear lake, Red Hills Lake County


 

 

 

 

 

Napa County

 

- Převládá zde středomořské podnebí s horkými, suchými léty a chladnými vlhkými zimami. Tento relativně malý region dal vzniknout těm nejslavnějším vínům Kalifornie.

-Nejčastější odrůdy Cabernet Sauvignon, ale vyrábí také jemné Chardonnay, Chenin Blanc, Merlot, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Riesling a Zinfandel.

- Nejznámější AVA: Napa Valley, Atlas Peak, CalistogaCarneros, Howell Mountain, St.Helena, Mount Veeder, Oakville, Rutherford, Stags Leap District a Yountville



 

Sonoma County

 

- Rozkládá se od zálivu San Pablo až k hranici s Mendocinem, obecně můžeme počítat s dlouhými, suchými, slunečnými, teplými, ale zřídka horkými letními dny podpořenými chladnými nocemi, oceánským vánkem a mlhou. S horami Mayacamas, zvlněnými kopci Carneros, údolím řeky Russian River, pobřežními kopci a dalšími geografickými rysy má oblast Sonoma více půdních typů než celá Francie. Od bohaté a hlinité až po vulkanické, skalnaté a dobře odvodněné.

- Místní mlha pomáhá zachovat kyselost a složitost vín. Vzhledem k rozsahu půdních typů se zde pěstuje více než 50 odrůd. Např. chladné počasí Carneros a Russion River Valley produkuje příkladné Chardonnay a Pinot Noir; teplejší údolí Dry Creek a Rockpile produkují vynikající Zinfandel; Alexander Valley je známé pro Cabernet Sauvignon a Merlot.

- Nejznámější AVA: Alexander Valley, Rusiian River Valley, Carneros, Sonoma Coast 


 

 

 Z našeho e-shopu doporučujeme vyzkoušet

 

 CENTRAL COAST


Alameda County

San Francisco Bay

 

 - Rozsáhlá, různorodá oblast, oceánské vlivy, mlha a vítr z chladných vod San Francisco Bay jsou zvláště výrazné v pobřežních oblastech Santa Cruz a Contra Costa County, ale údolí Livermore a Santa Clara také podléhají oceánskému vánku. Účinky teplého slunečního svitu tyto vánky zmírňují, což vede k dlouhému období zrání, během něhož si hrozny mohou vytvořit komplexní příchutě a vůně a zachovat kyselinu. V důsledku toho jsou vína ze San Francisco Bay složitá a dobře vyvážená a většina AVA zde vynikají vysokou kvalitou. 

- Cabernet Sauvignon je nejrozšířenější odrůda San Francisco Bay následuje Merlot, Zinfandel, Pinot NoirChardonnay 

- Nejznámější AVA: Contra Costa, Santa Cruz, San Francisco


 

Monterey County

 

- Pobřeží Monterey je světově proslulé pro svou malebnost, teplé slunce, chladné mlhy a starodávné půdy.

- V chladnějších oblastech jako je Arroyo Seco se nejlépe daří odrůdám zajišťujícím výraznou kyselinku jako ChardonnaySauvignon Blanc a velmi obstojný Pinot Noir. V teplejších oblastech ve vnitrozemí se úspěšně vyrábí Bordeauxské styly Cabernet Sauvignon a Merlot stejně jako Syrah a Zinfandel.

- Nejznámější AVA: Monterey, Arroyo Seco, Paso Robles


   

Santa Barbara 

County

 

 - nejdelší příčné údolí (od východu na západ) nacházející se na západním pobřeží Tichého oceánu - od Aljašky po Jižní Ameriku. Tím se vytvářejí klimatické podmínky, které jsou ideální pro vína chladného klimatu světové úrovně.

- Vína jsou elegantní a sofistikovaná a zároveň si zachovávají zemskou minerálnost. Vykazují rafinovanou rovnováhu mezi čistotou ovoce, bohatou sametovou strukturou a svěžestí - Chardonnay, Pinot Noir, Sauvignon Blanc

-Nejznámější AVA: Santa Maria Valley, Santa Ynez Valley, St.Rita Hills


 

 

Z našeho e-shopu doporučujeme vyzkoušet 

 

  

INLAND VALLEY


San Joaquin Valley

Lodi

 

- Plochá a úrodná zemědělská půda od údolí San Joaquin na jihu po údolí Sacramento na severu. Společně nazývaná vnitrozemská údolí je to jedna z nejproduktivnějších zemědělských oblastí na světě. 

- Nejznámější AVA je zde Lodi, které pyšní svými plnými džemovitými Zinfandely.


 

 

Z našeho e-shopu doporučujeme vyzkoušet

   

 

SIERRA FOOTHILLS


Sierra Foothills

 

- Jedna z největších AVA v celých Spojených státech leží na úpatí pohoří Sierra Nevada, které odděluje Kalifornii od státu Nevada na východě. Vinice se táhnou po celém tomto 260 mil dlouhém úseku hor, obvykle v nadmořských výškách od 300 do 900 m.n.m. Teplý vysokohorský terroir je vhodný pro výrobu velkých, zralých červených vín.

- pěstuje se zde zejména odrůda Zinfandel, Syrah, ale i Italská Barbera, vína  bohatých, komplexních chutí a vůní.


 

 

SOUTHERN CALIFORNIA


Riverside County

 

- Tato oblast s dlouhou historií vinaření velmi příjemné, teplé a konzistentní počasí s mírnou pobřežní mlhou

- Známá svými italskými, španělskými a Rhônskými odrůdami Arneis, Sangiovese, Tempranilo

- AVA Temecula Valley, San Diego, Los Angeles


 

 

 

Kalifornie má v současné době 139 amerických vinařských oblastí AVA, které se neustále rozšiřují.

 

Více než 80% vína vyrobeného v USA se vyrábí v Kalifornii, což z něj činí čtvrtého největšího producenta vína na světě, který přichází za Itálií, Francií a Španělskem.

 

Kalifornie má více než 427 000 akrů (1 730 km 2) vysazených vinicemi, které se většinou nacházejí v úseku půdy pokrývajícím více než 1 100 km od Mendocino County k jihozápadnímu cípu Riverside County . 

 

Central Valley je největší kalifornská vinařská oblast táhnoucí se 480 kilometrů od údolí Sacramento na jih do údolí San Joaquin. Tenhle region produkuje téměř 75% všech vinných hroznů Kalifornie.

 

Kalifornské vinařské oblasti se táhnou po celé délce státu a vinné hrozny se pěstují ve 49 z 58 kalifornských krajů. Chardonnay je nejrozšířenější bílé hroznové víno a Cabernet Sauvignon je nejrozšířenější červené hroznové víno.

 

 

O Kalifornii

 


 

KALIFORNIE

– legendární země třpytivého zlata, výstřednosti a dobrodružství

 

Co vše nám přináší pohled na tento fascinující kus Ameriky, kterému se říká „Golden State“? 

Je to ikonický Golden Bridge v San Franciscu? Velkolepý Yosemitský Národní Prak nebo jeden z divů světa Grand Canoyon? Mnozí si představí hýřivý život Las Vegas nebo luxusní pláže v Santa Monica.

 

Co ale znamená „Kalifornský sen“ pro nás, milovníky vína?

 


O začátek vinařského příběhu v Kalifornii se zasloužili Španělé již v 17.století, když přinesli vinnou révu, aby mohli vyrábět víno pro církevní přijímání. Klasické vinaření, jak ho známe dnes však zažilo rozkvět až v první polovině 19.století, kdy byla vinařským epicentrem považována hlavně Jižní Kalifornie. Osadníci, především se jednalo o kolonisty z oblastí Francie a Itálie byli inspirováni k tomu, aby se během Zlaté horečky (1848–1855) vydali na sever a položili základy pro dnešní slavné regiony jako Napa a Sonoma. Přivezli s sebou evropské odrůdy, a hlavně chuť pěstovat vinnou révu. V letech 1918-1933, díky silné prohibici ve Spojených státech, vinařství ustoupilo ze svého rozvoje. Obrovský vzestup však znovu zažívá od počátku sedmdesátých let minulého století a stále nabírá na tempu. Kalifornie se tak postupně stává jednou ze světově dominantních vinařských oblastí.
 

Vinařská mapa Kalifornie nabízí řadu překvapení a mnohem větší rozmanitost, než by se na první pohled zdálo. Země je často považována především jako slunečná a teplá. Disponuje však i výraznými rozdíly v podnebí a terroiáru.  Od plochých plání a zvlněných kopců až po horské svahy a údolí chráněné před živly. Tím je zajištěna řada půd a mikroklima, od pobřežních oblastí, které pomáhají chladným klimatickým odrůdám, jako je Pinot Noir a Chardonnay, až po teplé, slunné vnitrozemské oblasti, které jsou ideální pro Cabernet Sauvignon a Zinfandel. Zeměpisné rozdělení Kalifornie je následující: Nord Coast, Sierra Foothills, Central Coast, South Coast a Central Valley, které také patří k nejslunnějším vinařským regionům na světě. Pravděpodobně nejznámější kalifornskou oblastí je údolí Napa Valley, ze kterého pocházejí nejlepší kalifornská vína. Dalšími významnými oblastmi jsou Sonoma, Mendocino či Carneros.

Systém zeměpisného označení je zde pojmenováno jako AVA (American Viticulture Area) a znamená to, že každá láhev kalifornského vína uvádí zeměpisný původ, kde byli hrozny pěstovány. Aby víno mohlo mít na etiketě název AVA, musí být v této AVA pěstováno nejméně 85 % hroznů; u označení kraje je to 75 %. A jakékoli víno nesoucí název „California“ nebo jakékoli kalifornské AVA označení zaručuje, že 100 % hroznů je pěstováno v Kalifornii.

Tradičním problémem kalifornského vinařství je nedostatek vody. Mnohokrát v minulosti docházelo k regulacím a sporům ohledně zavlažování. Kalifornská léta bývají mnohem sušší než léta ve většině vinařských regionů Evropy. Průměrné srážky nejsou nijak výjimečně nízké, ale je obvyklé, že se soustřeďují do prvních měsíců roku. Vinaři tak vymysleli způsob, jak alespoň částečně vyřešit problémy. Deště plní nádrže, které jsou posléze využívány k zavlažování během suchého léta.

Kalifornské vinaření je často oslavováno spíše za vína červená. Jsou vyráběna se zaměřením na jemnost konečného „chuťového vjemu“, kdy hrozny během sametových podzimů zůstávají na keřích, dokud není tříslovina tak vyzrálá, aby mohla lahodit patru. Mají tak velmi intenzivní ovocnou vůni a velmi jemnou chuť. V dnešní době však již můžeme nalézt i bílá vína, která mohou směle konkurovat nejlepším francouzským bílým vínům.

Ať už jste ve vinném světě nadšený začátečník, který rád objevuje nové chutě nebo jste zkušený znalec a milovník vín… Kalifornie je jedno z vinařských míst, které byste neměli opomenout.

Má totiž mnoho co nabídnout…

Na zdraví! 

 

 

 


 

Napa Green

 

„Vždy jsme se aktivně podíleli na ochraně zdraví země. Naší hlavní povinností je vyrábět lahodná vína
a věříme, že toho lze maximálně dosáhnout pouze se zdravými vinicemi.“

- Zakládající vinař / CEO, Eileen Crane, Domaine Carneros

 


 

„Lidé chtějí dělat správné věci, ale potřebují cestovní mapu, aby se dostali na správnou cestu. Nyní tu
mapu máme a další krok je zcela na nás. “

- Hugh Davies, prezident vinařství Schramsberg

 


 

„Takto jsme farmařili odedávna. Je to jediná cesta, jak to dělat správně“

- Brooke Shenk, vinař v St. Supéry Estate

 

 

PÉČE O PŘÍRODU ZVYŠUJE KVALITU I ZÁŽITEK

 

Trend vinaření, který bere ohled v první řadě na zdravou půdu a udržitelné farmaření byl Kalifornským vinařům blízký v podstatě již od začátků pěstování vinné révy. Přesto se jejich systém „Green Farming“ v průběhu let neustále zdokonaluje.

V roce 1998 Agentura pro ochranu životního prostředí prohlásila, že řeka Napa je narušena, a Státní vodohospodářský úřad stanovil standardy snižování „celkového maximálního denního zatížení“ neboli TMDL jemného sedimentu do řeky. V reakci na to vinaři, pěstitelé a vedoucí představitelé v oblasti životního prostředí zastupující více než 20 neziskových organizací a regulačních agentur spolupracovali na vývoji Napa Green Certified Land. První nemovitost byla pak certifikována v roce 2004.

V roce 2007, v návaznosti na úspěch programu Land, spolupracovala společnost Napa Valley Vintners (NVV) s oblastí Napa County a programem California Green Business Program na vývoji programu Napa Green Certified Winery a vytvořila tak komplexní certifikaci udržitelnosti tzv. „soil-to-bottle“.

Hlavním cílem bylo sloučit všechny aspekty udržitelného pěstovaní na vinicích a sloužit jako katalyzátor a zprostředkovatel růstu certifikovaných udržitelných a odpovědných podniků angažovaných v péči o životní prostředí a opatření v oblasti klimatu v kraji Napa County.

 


 

CO JE TO UDRŽITELNOST? 

„udržitelný“ označuje širokou škálu postupů, které jsou nejen ekologicky zdravé, ale také ekonomicky životaschopné a společensky odpovědné. V rámci této obecné klasifikace existuje několik zásadních postupů, které certifikovaní vinaři následují.

Důležitost se klade například na použití ryze přírodních produktů pro hubení plevelů a škůdců, přičemž vinaři věnují zvláštní pozornost přirozenému zdraví a biologické rozmanitosti půdy. Praktikují také zemědělské postupy šetrné k rybám, rostliny pokrývají plodiny, aby se minimalizovala eroze a sedimentace místních vodních cest. Do svých zemědělských operací vinaři začleňují také použití 50 procent bionafty ke snížení celkových emisí uhlíku.

Neméně velký důraz se klade také na sociální spravedlnost a udržitelnost, péči o pracovníky, vztahy se svým okolím a návrat do zdravé komunity.

 

 

 


 

 

CO ZNAMENÁ CERTIFIKACE NAPA GREEN LAND?

Napa Green Land je v současné době zastřešujícím programem, který uznává pěstitele s ověřeným dodržováním předpisů v oblasti životního prostředí a ověřenými plány
pro farmaření jako splňující standardy pro správu povodí.

Tito vlastníci a manažeři vinic vytvářejí vlastní farmářské plány pro celý majetek tak, aby:

  • Zabránili erozi a odtoku sedimentů
  • Snížili a eliminovali potenciálně škodlivé přístupy
  • Šetřili vodní zdroje účinným zavlažováním a správnou ochranou proti mrazu
  • Chránili a obnovovali stanoviště břehů
  • Přispívali ke zdravému a
    prosperujícímu povodí řeky Napa

 

 

 

CO ZNAMENÁ CERTIFIKACE NAPA GREEN WINERY?

Napa Green je jedním z pouhých čtyř celonárodních udržitelných vinařských
programů, které nabízejí možnost komplexní certifikace „soil-to-bottle“ ve vinici i celém vinařství. 40% všech certifikovaných udržitelných vinařství v Kalifornii je v kraji Napa.

Tato vinařství implementují více než 100 standardů udržitelnosti a správy tak, aby:

  • Šetřili energii a vodu a zvýšili její účinnost
  • Předcházeli vzniku odpadu recyklací, kompostováním a ekologicky výhodnějším nákupem
  • Snížili emise skleníkových plynů a uhlíkovou stopu ve vinařství
  • Zavázali se k sociální spravedlnosti
  • Celé zařízení bylo certifikováno od výroby přes správu až po pohostinství

   

 

Seznam certifikovaných vinařství z našeho E-shopu:

 

         
  
         

 

       

 

Užitečné odkazy:



Napa Green Organizace

Napa Green Video

Napa Green Instagram