
AVA
Označení původu vína tzv. zeměpisný rodokmen je běžně používán v každé zemi vyrábějící víno. Tento sytém nám pomáhá v orientaci obrovského množství vín na trhu a zaručuje také určitou kvalitu i zákonitosti té dané země odkud víno pochází. Z několika málo informací na etiketě dokážeme vyčíst v jaké zemi, vinařském regionu, popř. viniční tratě byla odrůda vypěstovaná. Tak jako známe označení původu hroznů v Itálii (DOC, DOCG, IGT) nebo ve Francii (IGP, AOP a Grand Cru), tak i Spojené státy používají AVA American Viticultural Areas. Je-li víno označeno názvem AVA, vyžadují federální předpisy, aby 85% a více vína pocházelo z hroznů vypěstovaných v rámci hranic této AVA a aby bylo víno zcela dokončeno ve státě ve kterém se AVA nachází. Některé státy mají přísnější normy pro používání názvu označení AVA na etiketách vín.
PROČ JE KALIFORNIE JEDINEČNÝM MÍSTEM PRO PĚSTOVÁNÍ VÍNA?
To, co pomáhá kalifornským vinařům k výrobě unikátních vín je bezesporu diverzita podnebí, půd a nadmořská výška. Díky tomu můžeme najít v jednom regionu jak vína lehká, s přísnou kyselinou a minerálními tóny tak i nazrálá, koncentrovaná vína s vyšším alkoholem.
Kalifornské 1300 kilometrů dlouhé, členité pobřeží vystavuje nedaleké vinice přírodní „klimatizaci“ v podobě mlhy a vánku, což vytváří výjimečné podnebí pro Chardonnay, Pinot Noir a další chladné odrůdy. Teplejší vnitřní údolí získávají stejný chladicí účinek díky řekám, jezerům a deltám. Mezitím vinice vysázené podél svahů získávají kombinaci ochlazujícího vzduchu a teplých slunečních paprsků, které Cabernet Sauvignon a Merlot zbožňují.
Půdy jsou v Kalifornii také velmi rozmanité. Písek, jíl, hlína, žula, sopečný popel, mořská půda, říční štěrk - každá z nich přispívá svou vlastní výraznou mineralitou.
Nadmořská výška hraje zásadní roli v teplotních rozdílech mezi dnem a nocí, což napomáhá hroznům přijímat přímější a koncentrovanější sluneční světlo a nutí ovoce k vytvoření silnější slupky. To vede k vyšší koncentraci barev a silnější třísloviny. Chladnější noci zase umožňují, aby si hrozny uchovávaly svou kyselost, což vede k elegantnějším a stáří hodným vínům.
Kalifornie je rozdělena do 6 hlavních vinařských oblastí z níž každá z nich má množství podoblastí - AVA
- NORTH COAST - SEVERNÍ POBŘEŽÍ
- CENTRAL COAST - CENTRÁLNÍ POBŘEŽÍ
- SIERRA FOOTHILLS
- INLAND VALLEYS - VNITROZEMSKÁ ÚDOLÍ
- SOUTHERN CALIFORNIA - JIŽNÍ KALIFORNIE
- FAR NORTH CALIFORNIA - DALEKÁ SEVERNÍ KALIFORNIE
NORTH COAST
Mendocino County
| | - Nejseverněji položená oblast na pobřeží North Coast. Podnebí je zde chladné s početnými mlhami, které se zde drží také díky dominantním sekvojovým lesům. - Nejvíce se zde daří odrůdám Pinot Noir, Chardonnay a Cabernet Sauvignon. Kvůli různorodé geografii a podnebí zde však rostou i desítky dalších odrůd jako je Sauvignon Blanc, Syrah a Colombard, také se zde vyrábí vína v alsaském stylu jako Gewürztraminer, Riesling a Pinot Gris. Najdeme zde i nejlepší kvalitu Kalifornských šumivých vín. - Nejznámější AVA: Anderson Valley a Mendocino | |
Lake County | | - Leží východně od Mendocina a je pojmenována pro největší vnitrozemskou vodní plochu ve státě Kalifornie, její drsná vulkanická topografie obklopuje vinice, které jsou nejčastěji vysázeny na svazích kopců. Velké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí jsou zde zásadní pro pomalejší dobu zrání hroznů a následný odrůdový charakter vín. - Tato oblast má pověst jasných, koncentrovaných červených vín z odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah a Zinfandel a čerstvých aromatických bílých vín z Sauvignon Blanc. - Nejznámější AVA: Clear lake, Red Hills Lake County |
|
Napa County | | - Převládá zde středomořské podnebí s horkými, suchými léty a chladnými vlhkými zimami. Tento relativně malý region dal vzniknout těm nejslavnějším vínům Kalifornie. -Nejčastější odrůdy Cabernet Sauvignon, ale vyrábí také jemné Chardonnay, Chenin Blanc, Merlot, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Riesling a Zinfandel. - Nejznámější AVA: Napa Valley, Atlas Peak, Calistoga, Carneros, Howell Mountain, St.Helena, Mount Veeder, Oakville, Rutherford, Stags Leap District a Yountville | |
---|---|---|---|
Sonoma County | | - Rozkládá se od zálivu San Pablo až k hranici s Mendocinem, obecně můžeme počítat s dlouhými, suchými, slunečnými, teplými, ale zřídka horkými letními dny podpořenými chladnými nocemi, oceánským vánkem a mlhou. S horami Mayacamas, zvlněnými kopci Carneros, údolím řeky Russian River, pobřežními kopci a dalšími geografickými rysy má oblast Sonoma více půdních typů než celá Francie. Od bohaté a hlinité až po vulkanické, skalnaté a dobře odvodněné. - Místní mlha pomáhá zachovat kyselost a složitost vín. Vzhledem k rozsahu půdních typů se zde pěstuje více než 50 odrůd. Např. chladné počasí Carneros a Russion River Valley produkuje příkladné Chardonnay a Pinot Noir; teplejší údolí Dry Creek a Rockpile produkují vynikající Zinfandel; Alexander Valley je známé pro Cabernet Sauvignon a Merlot. - Nejznámější AVA: Alexander Valley, Rusiian River Valley, Carneros, Sonoma Coast |
|
Z našeho e-shopu doporučujeme vyzkoušet | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
CENTRAL COAST
Alameda CountySan Francisco Bay | - Rozsáhlá, různorodá oblast, oceánské vlivy, mlha a vítr z chladných vod San Francisco Bay jsou zvláště výrazné v pobřežních oblastech Santa Cruz a Contra Costa County, ale údolí Livermore a Santa Clara také podléhají oceánskému vánku. Účinky teplého slunečního svitu tyto vánky zmírňují, což vede k dlouhému období zrání, během něhož si hrozny mohou vytvořit komplexní příchutě a vůně a zachovat kyselinu. V důsledku toho jsou vína ze San Francisco Bay složitá a dobře vyvážená a většina AVA zde vynikají vysokou kvalitou. - Cabernet Sauvignon je nejrozšířenější odrůda San Francisco Bay následuje Merlot, Zinfandel, Pinot Noir a Chardonnay - Nejznámější AVA: Contra Costa, Santa Cruz, San Francisco | ![]() | ||
Monterey County | - Pobřeží Monterey je světově proslulé pro svou malebnost, teplé slunce, chladné mlhy a starodávné půdy. - V chladnějších oblastech jako je Arroyo Seco se nejlépe daří odrůdám zajišťujícím výraznou kyselinku jako Chardonnay, Sauvignon Blanc a velmi obstojný Pinot Noir. V teplejších oblastech ve vnitrozemí se úspěšně vyrábí Bordeauxské styly Cabernet Sauvignon a Merlot stejně jako Syrah a Zinfandel. - Nejznámější AVA: Monterey, Arroyo Seco, Paso Robles | |||
Santa BarbaraCounty | - nejdelší příčné údolí (od východu na západ) nacházející se na západním pobřeží Tichého oceánu - od Aljašky po Jižní Ameriku. Tím se vytvářejí klimatické podmínky, které jsou ideální pro vína chladného klimatu světové úrovně. - Vína jsou elegantní a sofistikovaná a zároveň si zachovávají zemskou minerálnost. Vykazují rafinovanou rovnováhu mezi čistotou ovoce, bohatou sametovou strukturou a svěžestí - Chardonnay, Pinot Noir, Sauvignon Blanc -Nejznámější AVA: Santa Maria Valley, Santa Ynez Valley, St.Rita Hills | |
---|
Z našeho e-shopu doporučujeme vyzkoušet | ![]() | ![]() |
INLAND VALLEY
San Joaquin ValleyLodi | - Plochá a úrodná zemědělská půda od údolí San Joaquin na jihu po údolí Sacramento na severu. Společně nazývaná vnitrozemská údolí je to jedna z nejproduktivnějších zemědělských oblastí na světě. - Nejznámější AVA je zde Lodi, které pyšní svými plnými džemovitými Zinfandely. |
Z našeho e-shopu doporučujeme vyzkoušet | ![]() | ![]() |
SIERRA FOOTHILLS
Sierra Foothills | - Jedna z největších AVA v celých Spojených státech leží na úpatí pohoří Sierra Nevada, které odděluje Kalifornii od státu Nevada na východě. Vinice se táhnou po celém tomto 260 mil dlouhém úseku hor, obvykle v nadmořských výškách od 300 do 900 m.n.m. Teplý vysokohorský terroir je vhodný pro výrobu velkých, zralých červených vín. - pěstuje se zde zejména odrůda Zinfandel, Syrah, ale i Italská Barbera, vína bohatých, komplexních chutí a vůní. | ![]() |
SOUTHERN CALIFORNIA
Riverside County | - Tato oblast s dlouhou historií vinaření velmi příjemné, teplé a konzistentní počasí s mírnou pobřežní mlhou - Známá svými italskými, španělskými a Rhônskými odrůdami Arneis, Sangiovese, Tempranilo, - AVA Temecula Valley, San Diego, Los Angeles |