Označení původu vína tzv. zeměpisný rodokmen je běžně používán v každé zemi vyrábějící víno. Tento sytém nám pomáhá v orientaci obrovského množství vín na trhu a zaručuje také určitou kvalitu i zákonitosti té dané země odkud víno pochází. Z několika málo informací na etiketě dokážeme vyčíst v jaké zemi, vinařském regionu, popř. viniční tratě byla odrůda vypěstovaná. Tak jako známe označení původu hroznů v Itálii (DOC, DOCG, IGT) nebo ve Francii (IGP, AOP a Grand Cru), tak i Spojené státy používají AVA American Viticultural Areas. Je-li víno označeno názvem AVA, vyžadují federální předpisy, aby 85% a více vína pocházelo z hroznů vypěstovaných v rámci hranic této AVA a aby bylo víno zcela dokončeno ve státě ve kterém se AVA nachází. Některé státy mají přísnější normy pro používání názvu označení AVA na etiketách vín.
To, co pomáhá kalifornským vinařům k výrobě unikátních vín je bezesporu diverzita podnebí, půd a nadmořská výška. Díky tomu můžeme najít v jednom regionu jak vína lehká, s přísnou kyselinou a minerálními tóny tak i nazrálá, koncentrovaná vína s vyšším alkoholem.
Kalifornské 1300 kilometrů dlouhé, členité pobřeží vystavuje nedaleké vinice přírodní „klimatizaci“ v podobě mlhy a vánku, což vytváří výjimečné podnebí pro Chardonnay, Pinot Noir a další chladné odrůdy. Teplejší vnitřní údolí získávají stejný chladicí účinek díky řekám, jezerům a deltám. Mezitím vinice vysázené podél svahů získávají kombinaci ochlazujícího vzduchu a teplých slunečních paprsků, které Cabernet Sauvignon a Merlot zbožňují.
Půdy jsou v Kalifornii také velmi rozmanité. Písek, jíl, hlína, žula, sopečný popel, mořská půda, říční štěrk - každá z nich přispívá svou vlastní výraznou mineralitou.
Nadmořská výška hraje zásadní roli v teplotních rozdílech mezi dnem a nocí, což napomáhá hroznům přijímat přímější a koncentrovanější sluneční světlo a nutí ovoce k vytvoření silnější slupky. To vede k vyšší koncentraci barev a silnější třísloviny. Chladnější noci zase umožňují, aby si hrozny uchovávaly svou kyselost, což vede k elegantnějším a stáří hodným vínům.
Kalifornie je rozdělena do 6 hlavních vinařských oblastí z níž každá z nich má množství podoblastí - AVA
Mendocino County
| | - Nejseverněji položená oblast na pobřeží North Coast. Podnebí je zde chladné s početnými mlhami, které se zde drží také díky dominantním sekvojovým lesům. - Nejvíce se zde daří odrůdám Pinot Noir, Chardonnay a Cabernet Sauvignon. Kvůli různorodé geografii a podnebí zde však rostou i desítky dalších odrůd jako je Sauvignon Blanc, Syrah a Colombard, také se zde vyrábí vína v alsaském stylu jako Gewürztraminer, Riesling a Pinot Gris. Najdeme zde i nejlepší kvalitu Kalifornských šumivých vín. - Nejznámější AVA: Anderson Valley a Mendocino | |
Lake County | | - Leží východně od Mendocina a je pojmenována pro největší vnitrozemskou vodní plochu ve státě Kalifornie, její drsná vulkanická topografie obklopuje vinice, které jsou nejčastěji vysázeny na svazích kopců. Velké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí jsou zde zásadní pro pomalejší dobu zrání hroznů a následný odrůdový charakter vín. - Tato oblast má pověst jasných, koncentrovaných červených vín z odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah a Zinfandel a čerstvých aromatických bílých vín z Sauvignon Blanc. - Nejznámější AVA: Clear lake, Red Hills Lake County |
|
Napa County | | - Převládá zde středomořské podnebí s horkými, suchými léty a chladnými vlhkými zimami. Tento relativně malý region dal vzniknout těm nejslavnějším vínům Kalifornie. -Nejčastější odrůdy Cabernet Sauvignon, ale vyrábí také jemné Chardonnay, Chenin Blanc, Merlot, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Riesling a Zinfandel. - Nejznámější AVA: Napa Valley, Atlas Peak, Calistoga, Carneros, Howell Mountain, St.Helena, Mount Veeder, Oakville, Rutherford, Stags Leap District a Yountville | |
---|---|---|---|
Sonoma County | | - Rozkládá se od zálivu San Pablo až k hranici s Mendocinem, obecně můžeme počítat s dlouhými, suchými, slunečnými, teplými, ale zřídka horkými letními dny podpořenými chladnými nocemi, oceánským vánkem a mlhou. S horami Mayacamas, zvlněnými kopci Carneros, údolím řeky Russian River, pobřežními kopci a dalšími geografickými rysy má oblast Sonoma více půdních typů než celá Francie. Od bohaté a hlinité až po vulkanické, skalnaté a dobře odvodněné. - Místní mlha pomáhá zachovat kyselost a složitost vín. Vzhledem k rozsahu půdních typů se zde pěstuje více než 50 odrůd. Např. chladné počasí Carneros a Russion River Valley produkuje příkladné Chardonnay a Pinot Noir; teplejší údolí Dry Creek a Rockpile produkují vynikající Zinfandel; Alexander Valley je známé pro Cabernet Sauvignon a Merlot. - Nejznámější AVA: Alexander Valley, Rusiian River Valley, Carneros, Sonoma Coast |
|
Z našeho e-shopu doporučujeme vyzkoušet |
Alameda CountySan Francisco Bay | - Rozsáhlá, různorodá oblast, oceánské vlivy, mlha a vítr z chladných vod San Francisco Bay jsou zvláště výrazné v pobřežních oblastech Santa Cruz a Contra Costa County, ale údolí Livermore a Santa Clara také podléhají oceánskému vánku. Účinky teplého slunečního svitu tyto vánky zmírňují, což vede k dlouhému období zrání, během něhož si hrozny mohou vytvořit komplexní příchutě a vůně a zachovat kyselinu. V důsledku toho jsou vína ze San Francisco Bay složitá a dobře vyvážená a většina AVA zde vynikají vysokou kvalitou. - Cabernet Sauvignon je nejrozšířenější odrůda San Francisco Bay následuje Merlot, Zinfandel, Pinot Noir a Chardonnay - Nejznámější AVA: Contra Costa, Santa Cruz, San Francisco | |||
Monterey County | - Pobřeží Monterey je světově proslulé pro svou malebnost, teplé slunce, chladné mlhy a starodávné půdy. - V chladnějších oblastech jako je Arroyo Seco se nejlépe daří odrůdám zajišťujícím výraznou kyselinku jako Chardonnay, Sauvignon Blanc a velmi obstojný Pinot Noir. V teplejších oblastech ve vnitrozemí se úspěšně vyrábí Bordeauxské styly Cabernet Sauvignon a Merlot stejně jako Syrah a Zinfandel. - Nejznámější AVA: Monterey, Arroyo Seco, Paso Robles | |||
Santa BarbaraCounty | - nejdelší příčné údolí (od východu na západ) nacházející se na západním pobřeží Tichého oceánu - od Aljašky po Jižní Ameriku. Tím se vytvářejí klimatické podmínky, které jsou ideální pro vína chladného klimatu světové úrovně. - Vína jsou elegantní a sofistikovaná a zároveň si zachovávají zemskou minerálnost. Vykazují rafinovanou rovnováhu mezi čistotou ovoce, bohatou sametovou strukturou a svěžestí - Chardonnay, Pinot Noir, Sauvignon Blanc -Nejznámější AVA: Santa Maria Valley, Santa Ynez Valley, St.Rita Hills |
Z našeho e-shopu doporučujeme vyzkoušet |
San Joaquin ValleyLodi | - Plochá a úrodná zemědělská půda od údolí San Joaquin na jihu po údolí Sacramento na severu. Společně nazývaná vnitrozemská údolí je to jedna z nejproduktivnějších zemědělských oblastí na světě. - Nejznámější AVA je zde Lodi, které pyšní svými plnými džemovitými Zinfandely. |
Z našeho e-shopu doporučujeme vyzkoušet |
Sierra Foothills | - Jedna z největších AVA v celých Spojených státech leží na úpatí pohoří Sierra Nevada, které odděluje Kalifornii od státu Nevada na východě. Vinice se táhnou po celém tomto 260 mil dlouhém úseku hor, obvykle v nadmořských výškách od 300 do 900 m.n.m. Teplý vysokohorský terroir je vhodný pro výrobu velkých, zralých červených vín. - pěstuje se zde zejména odrůda Zinfandel, Syrah, ale i Italská Barbera, vína bohatých, komplexních chutí a vůní. |
Riverside County | - Tato oblast s dlouhou historií vinaření velmi příjemné, teplé a konzistentní počasí s mírnou pobřežní mlhou - Známá svými italskými, španělskými a Rhônskými odrůdami Arneis, Sangiovese, Tempranilo, - AVA Temecula Valley, San Diego, Los Angeles |